Vaccin antigripal 2019 – 2020. Tot ce trebuie să știi despre el

25 10. 2019, 10:40
Vaccinul antigripal 2019-2020 a inceput deja sa fie administrat de medicii de familile
Vaccinul antigripal 2019-2020 a inceput deja sa fie administrat de medicii de familile

Campania de vaccinare cu vaccin antigripal pentru sezonul 2019-2020 a luat startul încă de la finalul lunii septembrie.  Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

„Campania de vaccinare antigripala a Ministerului Sănătății se află în desfășurare.  Pentru sezonul 2019- 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult față de anul trecut pentru imunizarea unui numar mai mare de persoane din categoriile la risc.  Vaccinul achiziționat acoperă 4 tulpini gripale, având formula recomandată de OMS.

Vaccin antigripal 2019 – 2020. Cum funcționează

Vaccinul antigripal ajută organismul să dezvolte anticorpi împotrivă virusurilor gripale, în aproximativ două săptămâni după administrare. Acești anticorpi asigură o protecție împotrivă infecției cu virusurile incluse în vaccin.

Vaccinul antigripal protejează împotrivă virusurilor gripale care, conform cercetărilor în domeniu, vor circulă în timpul sezonului gripal din anul viitor. Vaccinurile antigripale tradiționale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: în general, cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virsul gripal A (H3N2)) și virusul gripal B.

De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotrivă a patru virusuri gripale – se numesc vaccinuri tetravalente-acestea oferă protecție împotrivă acelorași virusuri că vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B. CDC recomandă  utilizarea vaccinurilor antigripale injectabile (inclusiv vaccinurile gripale inactivate și vaccinuri gripale recombinante) în timpul sezonului gripal. Sunt disponibile ambele vaccinuri antigripale-trivalente și tetravalente.

Vaccin antigripal 2019 – 2020. Cine ar trebui să se vaccineze

Sunt cazuri foarte rare în care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat unei persoane. Acest lucru se poate decide din cauza unor factori precum starea de sanatate si orice alergii severe la vaccinul gripal sau la componentele sale. Exceptând aceste cazuri, vaccinul atingripal 2019-2020 este recomandat tuturor persoanelor, mai ales celor cu risc crescut de a dezvolta complicații din cauza gripei și anume:

  • Toți copiii între 6 luni și 4 ani (sugarii sub 6 luni sunt, de asemenea, considerați că având risc crescut, însă ei nu pot primi vaccinul antigripal, sunt prea mici pentru a fi imunizați cu acet tip de vaccin)
  • Persoanele peste 65 de ani
  • Femeile însărcinate, cele care au în plan să rămână însărcinate, au născut recent sau alăptează în timpul sezonului gripei.

Când se face vaccin antigripal pentru sezonul 2019-2020

Vaccinul antigripal este recomandat să se facă începând din luna octombrie până în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie.  Vaccinul antigripal nu-și face efectul imediat după administrare. Este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Cât costă vaccinul antigripal. Preț 2019-2020

Preț vaccin antigripal 2019. Anul acesta, Ministerul Sănătății va distribui 1, 5 milioane doze de vaccin antigripal gratuit, însă foarte probabil, stocul nu va fi suficient pentru toți cei care văr să se vaccineze în acest sezon rece. Vaccinul antigripal se poate achiziționa și din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie. Prețul variază între 25 și 60 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează, scrie cancan.ro

Citește și: Bacteriile care ne salveaza de gripa! Savantii sunt uluiti de aceasta descoperire! Cum e posibil sa ne ferim de boala